Clinica ORL Dr. Mocanu
Str. Stirbei Voda 86, Bucuresti
 
Luni - Vineri
8:30 - 13:30
Programari la tel. 021.310.33.53
 
Istoric

Prezent si viitor

     Clinica ORL Dr. Mocanu este o afacere "de familie" desi pe piata medicala privata din Romania este greu sa supravietuiesti ca "independent". Un mare succes au centrele medicale pluridisciplinare, care pot oferi o gama larga de servicii, mai ales pentru marile firme private. Am avut posibilitatea de a opta catre un astfel de centru, dar am preferat sa construiesc totul singur, impreuna cu familia.
     Am inceput in 1992 cu un cabinet privat ORL, acum am reusit sa finalizam restaurarea acestei cladiri-monument si sa pornim activitatea intr-un spatiu corespunzator. Avem doua cabinete ORL, laboratoare de hematologie, bacteriologie, biochimie, un etaj separat pentru chirurgie ORL cu sala de preoperator, sala de operatie, sali de stationar cu 4 paturi, sterilizare, etc.
     Ne ocupam de intreaga patologie ORL dar in privinta chirurgiei ne-am axat pe interventiile rinologice, ale culoarului respirator, sinusuri paranazale, chirurgia plastica si reparatorie a nasului, dar abordam cu mare succes si chirurgia valului palatin pentru ronhopatia cronica, unde avem rezultate remarcabile.
     Totul a pornit ca un vis mai vechi, imediat dupa revolutie a aparut oportunitatea de a deschide un cabinet privat de ORL. In momentul in care am avut spatiul necesar si resurse materiale suficiente, am deschis in 1992 primul cabinet privat de Otorinolaringologie din Bucuresti. Inceputul a fost dificil datorita vidului legislativ. Mai tarziu, vidul legislativ a disparut, dar locul lui a fost ocupat de taxe si impozite si mai ales de multa birocratie.
     Am pornit totul din dorinta de a presta un act medical la standard cel putin apropiat de cel european si care sa fie remunerat la standard mioritic, dar 100% legal. Inlaturarea stressului " plicului ", atat pentru pacient cat si pentru medic, face ca in domeniul privat sa existe respectul cuvenit pentru toti oamenii care ne trec pragul. Adevaratul egalitarism apare abia acum, cand pacientii au de platit un tarif egal, in mod civilizat si pentru care statul primeste impozit. Toti pacientii sunt examinati cu aceeasi atentie si cu respectul cuvenit, ca in orice alta tara civilizata.
     Pentru a porni la un astfel de drum, trebuie sa ai o mica doza de curaj si sa fi bine pregatit din punct de vedere profesional, pentru ca legile pietei sunt dure si exclud foarte repede amatorismul in aceasta meserie.
     In fiecare noapte de 13 ani, ma gandesc la ce ar mai trebui sa avem in Clinica pentru ca cercul sa se inchida si circuitul sa fie 100% functional. La inceput era vorba de un scaun si instrumentar pentru examinare, surse de lumina, apoi microscop, endoscopie rigida si flexibila, treptat am ajuns sa ne dorim si sa realizam un sistem de stocare a imaginilor video-endoscopice pe DVD, aparatura pentru chirurgie cu radiofrecventa, microdebridere, apogeul l-am atins prin achizitionarea sistemului de navigatie chirurgicala computerizata Zeiss-SNN. Pot sa va spun acum ca nu mai am nopti albe, am reusit sa inchidem cercul. Am achizitionat o parte din aparatura din Statele Unite, dar si din Germania si chiar din Taiwan. Din pacate trebuie sa recunosc ca nu suntem deocamdata atat de bogati pentru a ne permite sa cumparam aceasta aparatura din Romania.
     In curand ne propunem sa punem in functiune sistemul de navigatie chirurgicala computerizata, cu ajutorul specialistilor romani de la Zeiss. Principiul de functionare al acestui sistem consta in integrarea datelor imagisticii preoperatorii CT sau RMN cu reconstructia in 3 dimensiuni (axial, coronal si sagital) in campul chirurgical si cu afisarea simultana pe monitor a imaginii endoscopice. Dupa prelucrarea datelor CT/RMN preoperatorii intr-un sistem informatizat, se utilizeaza sistemele interactive de localizare tridimensionala intraoperatori. Aceasta se realizeaza prin determinarea cu receptori specifici a pozitiilor unor emitatori de infrarosu. Calibrarea sistemului permite o fidelitate a localizarii tridimensionale intraoperatorii a oricarui instrument asistat de computer de sub 1 mm.
     Beneficiul este colosal, in afara de exereza completa a leziunii, acest sistem reduce riscul lezarii nervului optic, a bazei craniului, riscul de efectuare a fistulelor de LCR, a laminei papiracee, prin urmarirea varfului instrumentului in timpul actului chirurgical.
     Pana in prezent am utilizat cu succes in zeci de operatii la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central un sistem similar Radionics, singurul existent in Romania pentru sfera ORL.
     Am pornit de asemenea un studiu clinic asupra eficacitatii reductiei volumetrice tumorale cu radiofrecventa in scop paleativ sau adjuvant pentru tratamentul oncologic in cancerul de cavum. Este o munca de echipa impreuna cu fiul meu, Dr. Bogdan Mocanu. Vom incerca sa demonstram necesitatea utilizarii sistemului de navigatie computerizata si sa dezvoltam un protocol operator pentru acest tip de interventie chirurgicala.
     Principala directie de dezvoltare a clinicii noastra va fi chirurgia endoscopica functionala rinosinusala care si-a obtinut recunostinta mondiala ca varf de lance in chiruria ORL. Chirurgia plastica si reparatorie nazala va fi in continuare una din preocuparile noastre de baza.
     Statul roman avea datoria de a " emana " legislatia pentru casele private de sanatate inca din momentul infiintarii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Acum este tarziu, dar inca se mai poate salva sistemul sanitar de stat prin aceasta gura de oxigen. Sistemul privat va supravietui cu sau fara asigurari private, asa cum a facut-o si pana acum, dar o reala dezvoltare a sectorului a sa va avea loc numai dupa aparitia caselor private de asigurari de sanatate.
     Ce sfaturi as da celor ce vor sa initieze un astfel de proiect ?
     Sa nu priveasca medicina privata ca pe o afacere, sa reinvesteasca tot profitul din primii ani in dotare si sa puna suflet in tot ce fac.
     Dr. Constantin MOCANU
     Dr. Bogdan MOCANU
 
 
 
Dr. Constantin MOCANU
Dr. Constantin MOCANU
Medic Primar ORL
Membru al AAO-HNS (Academia Americana de ORL)
Membru IAO-HNS - Academia Internationala de ORL
curriculum vitae
diplome, cursuri
 
Dr. Bogdan MOCANU
Dr. Bogdan MOCANU
Medic Primar ORL
Asistent Universitar
Doctor in Stiinte Medicale

www.drbogdanmocanu.ro

curriculum vitae
diplome, cursuri
interviuri
blog